18000 Böcker
Text: Eva-Teréz Gölin
Publicerad: 2024-04-19
En stor del av mitt intresse för konst kommer just från fotoböcker och artists’ books, både egen utgivning, men främst från att ha köpt och samlat böcker. Med åren har min fotobokssamling växt till ett par hyllmeter. Utan att räkna dem, skulle jag våga säga att det, utöver en stor mängd böcker av svenska fotografer och konstnärer, troligen är en övervikt av böcker från USA, Storbritannien och Tyskland. Böcker av fotografer från de övriga nordiska länderna, är det däremot få av. Och trots mitt intresse för det digitala på många plan, så äger jag inte en enda foto- eller artist book i ett digitalt format. När jag tänker tillbaka minns jag hur fantastiskt möjligheten att ge ut böcker digitalt först verkade, när Apple 2012, lanserade iBook Author. Jag tänkte genast att jag skulle göra en digital version av min bok, Mobil, som jag gett ut i en fysisk version året innan. Men mitt intresse för digitala böcker stannade av ganska snart, både vad det gällde egen utgivning, eller inköp.
Här i Göteborg har vi förmånen att ha ett bibliotek som är helt ägnat åt böcker om, och med, fotografi – Hasselbladstiftelsens bibliotek. År 2021 tog Andréas Hagström över som bibliotekarie efter Elsa Modin, som gick i pension efter att ha varit bibliotekets bibliotekarie sedan starten 1999.
När jag frågar Andréas om biblioteket har några digitala böcker i sin samling tvekar han något och säger att det beror på vad som menas – de har några på CD-skiva eller böcker där en CD inkluderats, men till skillnad från exempelvis ett statligt eller kommunalt museum så har biblioteket inget bevarandeansvar säger Andréas, och det finns ingen förutsättning att hålla utrustning på biblioteket för att läsa dessa media. Artiklar som publiceras på webben, och som de vill spara, skriver Andréas därför helst ut på papper och arkiverar i bibliotekets klipparkiv.
För att bättra på min kännedom om nordiska fotografer, ber jag Andréas inför mitt besök på biblioteket, att välja ut en bok av en fotograf från vardera nordiskt land som han gillar och vill göra känd för fler. Till skillnad från min bokhylla, så är bibliotekets bestånd katalogiserat och det är lätt för Andréas att ge mig exakta uppgifter när jag frågar om hur väl böcker från de övriga nordiska länderna är representerade i deras samling. – Om vi tittar på monografier, säger Andréas, och i detta fall menar jag böcker med bara en fotograf eller konstnär, så har vi 234 från Norge, 267 från Danmark, 254 från Finland, 62 från Island, och 2367 böcker av svenska fotografer och konstnärer. Så även om de nordiska länderna inte utgör huvuddelen av det totala antalet 8704 monografier i samlingen, så fanns det ändå många böcker för Andréas att välja bland.
– Jag valde olika typer av böcker, säger Andréas. Mellan oss på bordet ligger en trave med fem böcker i olika format. Andréas lyfter upp den översta, Choreography with Potatoes and Flour, och säger – det här är en kärlek, jag älskar den! Han tar ut boken, som gavs ut 2021 av den norska konstnären Line Bøhmer Løkken, från den skyddande plastfickan och räcker över den till mig. Boken saknar bindning och de vikta arken som är av olika storlek, hålls ihop med en gördel, där titeln och kolofonen är tryckt på var sin ”sida”. Ingen mer text finns i boken. Bildserien visar på olika moment för att baka tunnbröd, och för att ”bläddra” får man vika upp och vika ihop de olika arken, lite som att handskas med den utkavlade degen. – Känn på pappret, säger Andréas, bladen är tunna som ett tunnbröd och har en mjölig karaktär! Själv slänger jag en hastig blick på kolofonen för att se om pappret anges där. Jodå, informationen finns med, något jag alltid uppskattar.
– Från Danmark valde jag en bok av Per Folkver. Han var reportagefotograf och senare bildredaktör på tidningen Politiken, säger Andréas och tar upp boken Af den indre styrke, från 1994. – Boken är ett socialreportage från Grönland och då, 1994, var det inte vanligt att denna typ av projekt gjordes i färg, berättar Andréas vidare – inte heller är vi vana att se bilder från Grönland som visar barn och ungdomar i deras vardagsmiljöer. Boken har ett liggande format och bilderna, som alla har en tunn svart ytterkant som inte ser ut till att vara negativkanten, utan ett tillägg i formgivningen, varvas med intervjuer av journalisten Frank Hvilsom. Andréas lägger boken framför mig på bordet och jag bläddrar sida för sida. Särskilt en bild från ett dansgolv, och en annan med några ungdomar samlade runt en cab, får mig att inse hur få bilder av annat än landskap, is och fiske, som jag sett från Grönland.
Från Finland har Andréas valt en bok av Matti Saanio, Musta talvi, valkea kesä, vilket betyder ”Svart vinter, vit sommar” nämner Andréas. – Boken är från 1966 och Saanio kan jämföras med vår Sune Jonsson, men bilderna är hårdare, säger Andréas och berättar vidare, att Saanio både var fotograf och konstnär och var en av de i Finland som verkade för att fotografi skulle ses som konst. Medan jag bläddrar i boken som är tryckt på ett underbart matt papper och ett tryck med mycket djup svärta, pekar Andréas på ett uppslag med två utfallande bilder och utbrister – titta vilket fantastiskt uppslag! På vänstersidan återges en bild av vad som ser ut att vara ett nygrävt dike där den speglande vattenytan skär genom den mörka jorden och delar bilden itu uppifrån och ner. På högersidan porträtteras en muskulös man med bar överkropp och ena armen vilandes mot ett handtag till vad som ser ut att vara en spade. Både jag och Andréas tycker att bokens formgivning och bildernas placering som varierar från uppslag till uppslag känns samtida. På baksidan av bokens skyddsomslag är en siffra som ser ut som en gammal prisangivelse skriven i blyerts, det visar sig att Andréas, ganska nyligen köpt in boken från ett antikvariat i Finland för att komplettera, och fylla en lucka i bibliotekets samling.
– Jag har gjort ett annorlunda val av bok från Island, en utställningskatalog, säger Andreas. Han lägger fram Jóhanna Ólafsdóttirs bok, Ljósmyndir, (Fotografier) från 2017 som han valt för att den, som han säger, innehåller flera fantastiska projekt. Precis som Andréas, så fascineras jag av ett par bildserier; Pósthólf från 1986, med bilder av människor som hämtar brev ur sina postfack inne på ett postkontor, och Allaballar í lautarferð, från 1976, med bilder av människor som picknickar i det karga, och av kläderna att döma, kyliga landskapet. Lite som sinnebilden av oss nordbor och våra ibland grusade förhoppningar om sommarvärme, tänker jag. En annan av bilderna i serien visar två män, en som talar i en mikrofon som är kopplad med en vit slingrande sladd till en megafon som den andra mannen bär upp på sitt huvud. I Inga Lára Baldvinsdóttirs text The Beauty of Everyday Human Life, i boken framgår det att det är delar ur den isländska vänsterrörelsen som är på sommarutflykt.
Även Sverige får bli representerad med en bok som Andréas valt; Min första bok – En pekbok i färg. Andréas ger mig boken. Omslaget pryds av en bild av en röd leksaksbrandbil och utöver titeln anges här också fotografens namn, Per Olow. Namnet är en pseudonym berättar Andréas, fotografens namn var egentligen Lennart Sundström. Boken är från 1949 och på varje uppslag finns en utfallande bild på högersidan; två bollar, ett leksakståg, en banan, en hund… Det ryktas att Lars Tunbjörk hade denna bok som barn säger Andréas – i alla fall påminner det lite om hans stil, hårda skuggor, nästan lite skrämmande bilder för att vara en barnbok, fortsätter Andréas. Själv tänker jag att om det inte vore för titeln, samt den inledande texten ”Till föräldrarna”, skriven av psykologen Merit Hertzman Eriksson så hade bilderna kanske kunnat tas för en samtida artist’s book.
När jag lämnar biblioteket tänker jag på hur givande det är att ha fått sätta mig in i ett antal böcker som någon annan valt, istället för böcker som jag själv valt och köpt. Att bli överraskad och inspirerad gav mersmak, och jag ser redan fram emot ett nytt besök för att bekanta mig med ytterligare några av de ca 18000 böckerna i samlingen.