1) Come Together 23 april 2020, Digital sammankomst för queer rörlig bild i Göteborg och på andra platser Skärmdump av Del LaGrace Volcano ur SAQMI: Come Together 23 april 2020. 2) Come Together 23 april 2020, Digital sammankomst för queer rörlig bild i Göteborg och på andra platser, Skärmdump av Malin Holgersson ur SAQMI: Come Together 23 april 2020 3) Gender Queer – Qu´est-ce que c´est? av Del LaGrace Volcano (med Cara Lavan), 2005, 5:50 min. Ingår i projektet Queer Moving History 4) Manhood av Mia Engberg, 1999, 10 min. Ingår i projektet Queer Moving History ur Manhood. 5) Susana 1 av Susana Blaustein Munoz,1980, 25 min, Ingår i projektet Queer Moving History, ur Susana 6) Susana 2 av Susana Blaustein Munoz,1980, 25 min, Ingår i projektet Queer Moving History, ur Susana.
Tre svenska filmarkiv som arbetar med rörliga bilders kulturarv: SAQMI, Filmform och Filmarkivet.
Film, video och rörliga bilder utgör ett viktigt kulturarv, det har många kulturutredningar slagit fast genom åren. Eftersom kulturarv främst gäller bevarande liksom tillgängliggörande, handlar frågan ofta om hur det ska göras, vem som ska göra det, och var det hamnar “till slut”. Denna artikelserie nystar upp kulturarvet utifrån tre svenska filmarkiv och de möjligheter och problem de ställs inför. Arkiven representerar även en bredd av inriktningar, uppdrag, resurser och organisationsformer, från närmast självorganiserat, över instiftat till institutionellt. Först ut är SAQMI, som startades 2017 av Anna Linder i samband med hennes forskning kring queera rörliga bilder vid Akademin Valand i Göteborg.
Berätta kort om arkivets tillkomst? Vad är det som samlas/bevaras och vilket syfte har arkivet?
SAQMI är idag både ett arkiv i vardande och en plattform, och samlar för första gången den queera rörliga bildens historia på en och samma plats; en historia som marginaliserats genom förtryck och självcensur. SAQMI vill tänka nytt när det gäller vad ett arkiv kan vara. Vi pratar mycket om att ”queera arkivet” och att ”queera databasen”. Då kan det handla om allt från att hitta nya kategoriseringar, att skapa plats för människor med många identiteter, och att allt bygger på förtroenden och tillit. SAQMI värnar alltid upphovspersonerna i första hand. Det är lika viktigt att synliggöra och tillgängliggöra arkivet som att samla och arkivera. Samlandet kommer på köpet men vi utger oss inte för att vi arkiverar material, utan vi förvaltar material tillsvidare för att synliggöra glömda och gömda historier. Vem som helst kan bidra med material och innehåll, så länge det rör svensk queer rörlig bild på något sätt som är relevant.
Hur har arkivet förändrats sedan starten?
SAQMI är en ungdom i sammanhanget. Samtidigt har QRAB - queerrörelsens arkiv och bibliotek startat (2017) och även Arkivet för Rosa Brus (2020). Queerrörelsen har haft en slags guldålder på sistone. De flesta queera initiativ är kortlivade och får sällan genomslag nationellt.
Hur skulle du ringa in visionen bakom SAQMI?
SAQMI stavas The (S)wedish (A)rchive for (Q)ueer (M)oving (I)mages. När en benar upp namnet, blev det plötsligt intressant. SAQMI hänvisade till SAPMI som ligger mig extra varmt om hjärtat med min samiska bakgrund. Att SAQMI dessutom fungerar som SuckMe är en bonus. Rent historiskt så låter det gammalt, som något som funnits länge, vilket också är bra.
Vem/vilka driver SAQMI idag och hur är det organiserat/finansierat?
Jag är konstnärlig ledare och grundare med en mängd medarbetare, volontärer, projektgrupp och referensgrupp (läs mer på hemsidan https://saqmi.se/). Huvudfinansiärer 2017-2020 är Kulturbryggan, liksom Göteborgs Stad, Kulturrådet och Kulturmiljonen m fl. Alla dessa bidrag stärker SAQMI i frågor som rör digitalisering, arkivkunskap och kunskapsutbyten mellan queera arkiv, arkivarier, forskare, filmare, konstnärer med flera. Efter 2020 vet SAQMI i skrivande stund ingenting om framtiden.
Vilka andra resurser eller institutioner ingår i SAQMI:s nätverk?
Idag har SAQMI pågående samarbeten med många viktiga aktörer inom området, däribland HDK-Valand - Högskolan för konst och design, QRAB – queerrörelsens arkiv och bibliotek, RFSL Sjuhärad, Svenska Filminstitutet med Filmarkivet.se, Linnéuniversitetet/Dagmar Brunow, Umeå Europeiska Filmfestival och det nya Arkivet för Rosa Brus.
Hur tampas SAQMI med den tekniska bredden och uttrycksmässiga djupet ifråga om bevarandet? SAQMI följer de standarder som finns för rörliga bilder - särskilt för visning eftersom det är det vi arbetar med mest.
Vi kan ännu inte lova något kring bevarande när vi inte själva vet hur länge vi existerar. Vi har ett långvarigt samarbete med HDK-Valand där vi digitaliserar en del verk som ska visas. I dagsläget finns internt ca 290 titlar registrerade. Drömmen är att tillgängliggöra det enklare i framtiden.
Hur levandegörs och tillgängliggörs arkivet idag? Vem är målgruppen?
SAQMI arbetar mest med att synliggöra arkivet genom att skapa möten kring de queera rörliga bilderna vi arbetar med, och curera program utifrån teman. SAQMI är inte någon regelrätt distributör med avtal och kontrakt, men söker alltid medgivande från upphovspersonerna. Målgruppen är alla intresserade med respekt för den queera kulturen och som skapar trygghet i de rum vi vistas i. SAQMI når vad vi kan se en väldigt blandad publik med många olika tillhörigheter och åldrar. Det känns mycket viktigt och enormt roligt.
Vem får söka, forska och vistas i arkivet? Vem får “använda” arkivet i stort och hur?
Vem som helst får använda SAQMI. Vår roll är inte att producera, utan att ta plats för visningar och de samtal som känns samtida för både historien och framtiden. SAQMI vill vara tillåtande men kan inte heller bidra till censur. Därför är det så viktigt med SAQMI:s oberoende och alternativa form.
Arkivet som plats och metod har blivit viktigt idag, många vill söka efter och forska fram den glömda, förbisedda, eller marginaliserade rörliga bildens historia. Hur märks det inom SAQMI?
Flera konstnärer arbetar med arkivet och historieskrivningen som form. Sam Hultin ska t ex på uppdrag av Göteborg Konst och HBTQ-rådet arbeta med ett hbtq-monument i Göteborg. QRAB och SAQMI arbetar fram ett gemensamt program kring Priderörelsens historia och den politiska kamp under de senaste femtio åren i Sverige. Tillsammans med RFSL Sjuhärad driver vi projektet QUEER MOVING HISTORY och i dessa projekt grävs det i en hel del olika garderober med olika halter av ångest och besvärliga minnen.
Hur ser SAQMI på förhållandet mellan arv och framtid, arkiv och cirkulation/distribution?
Det var slående att intervjua några nyckelpersoner i uppstarten. De kände inte till många queera filmer och kunde inte sin egen historia. De kände inte heller varandra så väl och ville mötas för att diskutera sina arbeten. SAQMI:s grundidé är att det hör till folkbildningen att se och prata om queera rörliga bilder. SAQMI vill visa och lyfta fram historiska filmer gjorda av filmare och konstnärer, men också av amatörer och aktivister.
Vilka utmaningar möter SAQMI idag och i framtiden?
Tills vidare är det ett konstnärligt projekt som jag driver och jag ser inget slut. Jag tror att SAQMI kommer att överleva, åtminstone om en ser till intresset hittills och vilka vi har samarbetet med på en mycket kort levnadstid.