Jonna Kina, Pigeons, from the series Foley Objects, 2013, archival pigment print.
Eld, duvor, vind, tomrum, om du blundar och tänker på något av dessa ord kan du antagligen få en känsla av hur det kan låta, kännas och se ut. Oavsett vad du har för bakgrund kan du skapa den bilden själv genom din fantasi. Den uppstår där i tanken och helt plötsligt är den verklig för dig.
Vad sker då med din blick när du får se fotografier av dessa ljud som inte passar in i varken din verklighet eller i din fantasi? Det du ser framför dig framstår som bedrägligt, ett mysterium.
Vid första anblick på Jonna Kinas fotografier i verket Foley Objects infinner sig en strikt känsla, objekten är fotograferade på samma sätt i en studio med jämnt ljus och ljus bakgrund. Det ser nästan ut som en dokumentation av värdesaker som ska arkiveras innan objekten låses in i ett kassaskåp. Samtidigt bryts fokus och förvirring uppstår när orden, skrivna under objekten, möter betraktarens blick. Eld, duvor, vind, tomrum.
Blicken går från konkret till abstrakt, och helt plötsligt går verket från att vara en dokumentation till att bli en berättelse. Det blir en lek där tanken störs av vad som stämmer, en lek med tanken att fotografiet skulle kunna fånga sanningen. Jonna Kina är influerad av René Magritte och en formulering av honom från 1956 har blivit som ett mantra i henne konstnärskap: ”En sak som är närvarande kan vara osynlig, dold av vad den visar.” I Foley Objects blir den referensen extra tydlig, viljan att visa vad ögat inte kan se. Men också villfarelsen av att verket är stumt, varför hör du då ljud?
Jonna Kina, Waves, from the series Foley Objects, 2013, archival pigment print.
Kinas fotografiska verk är lite som en rebus, men när mysteriet är löst och allt framstår som självklart går det fortfarande att nollställa blicken och se nya detaljer som gör att berättelsen kan stöpas om. Allvaret och humorn i verket gör att nyfikenheten fortfarande finns där, självbedrägeriet fortsätter.
För den som inte vet vad en foley artist är så är det en ljuddesigner som återskapar ljud till film, och det är deras verktyg som går att se i Kinas fotografier. Aluminiumfolie, ballonger, buntband, metallåda — eld, duvor, vind, tomrum. Förnuft står mot orimlighet, och i slutändan är allt verkligt.
Jonna Kina, Fire, from the series Foley Objects, 2013, archival pigment print.
En ljuddesigners arbete är konkret och praktiskt samtidigt som det är abstrakt och konstnärligt. Kina ser det som en dans när de fokuserat och metodiskt ser till att alla scener får ljud på rätt plats och i rätt tid. En igenkänning av hennes egen arbetsmetod, där ingenting lämnas åt slumpen. Det är mycket förberedelse för att skapa den lätthet jag ser i Foley Objects. Det fina är samspelet mellan ting och ord, hur det ena behöver det andra för att bli verkligt.