TILLBAKA | NÄSTA

Vad är ett andetag?

Text: Susanne Fessé, Verk: Anna Linderstam
Publicerad: 2022-07-01

Anna Linderstam. 1) Andetag 4, första sekvensen, blåst glaspigment på glas, 2021. 2) Andetag 9, första sekvensen, blåst glaspigment på glas, 2021. 3) Andetag 12, första sekvensen, blåst glaspigment på glas, 2022. 4) Andetag 14, andra sekvensen, blåst glaspigment på bullseye glas, 2021. 5) Andetag 16, andra sekvensen, blåst glaspigment på bullseye glas, 2022.

Andetagen och Utandning 7 av Anna Linderstam

Vad är ett andetag? En förutsättning för liv, ett ögonblick, en automatisk kroppsfunktion. Men samtidigt, något gripbart, uppbyggt av ett grundämne - syret, vilket genom kroppens kretslopp blir till koldioxid. Syret, ett fragment i universum, som blir till en helhet för allt levande på vår jord.

Syre är det tredje vanligaste grundämnet, strax efter helium och väte. Det bildas till största del i tunga stjärnor, genom den så kallade alfaprocessen, en fusion av en heliumkärna och en kolkärna. Syre utgör 49% av jordskorpan, 28% av hela jorden och 86% av oceanerna och därtill nästa 21 % av atmosfären. För alla flercelliga organismer, däribland människan, är syre livsviktigt, bland annat som förutsättning till cellandningen, en energiomvandling i kroppens alla organ. Brist på syre leder till kvävning, det vill säga syrebrist i hjärnan. [1] Vi andas in syret, genom mun och näsa, ner genom luftstrupen, ut i luftrören och in i lungorna. I lungorna delar luftrören upp sig i smalare rör, vilka slutar i lungblåsor. Här sker ett utbyte så att syret passerar över i blodet, vidare via hjärtat och sedan ut i kroppen. Koldioxidet som avges från kroppens vävnader kommer genom kroppens vener, vidare till hjärtat för att sedan bytas ut i samma lungblåsor som syret kom in i och andas ut i atmosfären. [2]

Anna Linderstam kan ses utforska andetaget i olika verk, vilka utgår ifrån hennes erfarenhet kring kroppens minskade möjlighet att andas. Linderstam tar i sitt arbete avstamp från sin mormors teckningar, vilka visar mormoderns mors ansikte i livets slutskede. Teckningarna fick Linderstam i gåva av sin mormor, och har för henne varit en källa till fascination. Teckningarna visar ett ansikte med stängda ögon och öppen mun. En närstudie av andetag i livets slutskede, en känslighet inför vad andetaget kan vara och hur det kan visualiseras.

Verket Utandning 7 visar ett svartvitt porträtt av en blundande kvinna med öppen mun. Kvinnans ljusa ansikte träder fram mot hennes mörka hår och smälter ihop med den svarta bakgrunden. Fotografiet är taget under utandningsskedet i kroppens syresättningsprocess. Linderstam har använt sig av våtplåt som fotografisk teknik, i vilket glas bestryks med kollodium och slivernitrat. Glaset laddas i en kamerakasett för att sedan direkt exponeras och snabbt framkallas i ett mörkrum.

Ljuspartiklar som kommer i kontakt med ytan på glaset i kameran skapar en avbildning av kvinnan. Utandningen härdas fast mot våtplåtens material.

Serien Andetagen kan ses relatera till fotografi i sin form av lämning och spår vilket ger avtryck på en tvådimensionell yta. Linderstam har som metod strött glaspigment över en glasskiva, för att med full lungkapacitet andats ut, och därigenom blåst bort delar av pigmenten. Andetaget skapar en ljus form omgärdat av mörker och blir till ett fysiskt material. Vad vi ser framträda är partiklar som flyter, en abstrakt bild med små prickar likt stjärnstoft i en rymd av mörker. Varje andetag är unikt, varje utandning har olika kraft, vilket ger en variation i seriens framställning. Glaspartiklar som bränts fast mot en yta, likt kamerans teknik med ljus som reagerar med glasplåtens silverbelagda yta. Syrets partiklar, skapade i världsrymden, vilka andats in genom lungorna i kroppen, omvandlas till koldioxid och genom en kraftig utandning bildar en form, någonting påtagligt mot glasets yta.

Linderstam kan ses undersöka andningens funktion, väsen, materialitet och förgänglighet, vilket skapar en existentiell samklang mellan fotografi, och kroppslig biologisk funktion. Ett andetag som del i värdsaltet, i vår atmosfär, en förutsättning för varandet och en möjlighet till liv. En av de minsta beståndsdelarna i universum blir till en helhet, ett samspel. Men även en skörhet, när kroppen slutar andas, när mellanrummet mellan varje andetag dras ut, för att till slut upphöra helt. Ett spår av mänskligt liv genom avtryck, fotografiet som minne, som tidskapsel men även en fysisk form, ett material, av en atom med nummer 8, syret.

Susanne Fessé är medgrundare av VERK tidskrift, skribent och curator med en MA i konsthistoria från Uppsala universitet. Hon är grundare till Art/Sensation, en nomadisk kuratoriell plattform vilken lyfter fram känslor i och runtom konst. www.artsensation.org

Anna Linderstam är konstnär och fotograf, född 1978 i Lund, verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Högskolan för Fotografi i Göteborg, University for Creative Arts i England och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hennes fotografi och videoverk har visats på museum och gallerier i Sverige och utomlands. Linderstam har undervisat på olika konstskolor och universitet och varit inbjuden gästlärare till University of Calgary, Kanada. 

Anna Linderstam: Utandning 7, ambrotyp, 2020.

Källor

1. Wikipedia. Syre. Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Syre.  2022. (Hämtat 2022-06-16).

2. 1177. Så fungerar luftvägar och lungor. 1177. 2019. https://www.1177.se/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/luftvagar-och-lungor/ (Hämtat 2022-06-16).

TILLBAKA | NÄSTA