Bilder ur boken Foreign Affair av JH Engström och Margot Wallard.
I en tid när vi tvingas hålla avstånd till varandra vill jag skriva om kärlek, närhet och lust.
På ett svenskt galleri i Berlin köper jag 2011 en bok av JH Engström och Margot Wallard, en liten lustdagbok över en kärleksaffär, Foreign Affair. Det tilltalar mig att det är en gemensam berättelse av paret och inte enbart ena parten som skildrar relationen. Över ett uppslag ser vi inskannade pass, vilket förklarar foreign/utländsk i titeln, då det står Sverige i Jan Henrik Olov Engströms pass och République Française i Margot Françoise Virginie Wallards. Deras identitetshandlingar ligger bredvid varandra. Bilderna av passen är en slags nyckel in till den lilla berättelsen och jag grubblar länge på varför. Visar de på en distans i kontrast till det intima/privata vilket skapar en viss sorts spänning? Visar de på att det är ett förhållande som innehåller avstånd och längtan? JH Engström har i hela sitt liv haft band till Frankrike och Paris samt till Värmland och i boken pendlar vi mellan den franska huvudstaden och den svenska landsbygden, en kontrast och ändå landskap med likheter i de gamla, slitna miljöerna fyllda av historier.
I boken finns närhet men också bilder av ensamhet i form av öde stadslandskap och öde natur. I kärlek ingår att känna sig långt ifrån och ensam när den andra/e inte finns nära nog. Nog är ensamheten än större när man längtar efter den man älskar. De avbildar varandra en och en och tillsammans. I många av fotografierna är de nakna men även om det känns som att de är det i flertalet bilder är det inte så. Det är märkligt hur det nakna lätt blir dominant i upplevelsen av helheten.
Det finns bilder i Foreign Affair som för mig väcker motstånd, de bilder som konnoterar sex- och porrindustrin och som i min värld skapar distans, men intimiteten som skildras i kombinationen med skratten och tvåsamheten är medryckande och vinner med sin styrka.
Det är en mycket vackert formgiven bok. Jag har låtit prislappen sitta kvar, 50 €, kanske för att påminna mig om att jag köpte den utomlands. Redaktör är Yasunori Hoki och bokens form och bildredigering står paret Wallard/Engström för. Miljöerna i boken är vardagstrista men den kanske förbjudna spänningen mellan paret vibrerar och i en bild där de står framför en eld går det nästintill att känna värmen.
2019 ger Märta Thisner ut fotoboken Drunk in love. Tone Schunnesson har skrivit efterordet, en lustfylld flyktig poesi om det vackra i det förgängliga. Den röda tråden i Thisners fotografier är blixtupplyst hud och kroppar som rör sig kring varandra som i en dans i natten. Några strofer ur en dikt av Wislawa Szymborska gör sig påminda när stadsmiljöer och möten sveper förbi mina ögon:
De är båda förvissade om
att de har förenats av en plötslig känsla.
En sådan säkerhet är vacker,
men osäkerhet är vackrare.
De menar att eftersom de inte känt varann tidigare,
så har ingenting nånsin hänt mellan dem.
Men vad säger gatorna och trapporna och gångarna,
där deras steg kan ha korsats för länge sen?(Kärlek vid första ögonkastet, ur Slutet och början, 1993.)
Bilder ur boken Drunk in Love av Märta Thisner.
Allt kan hända i natten och gör det. Märta Thisner rör sig bland människor jag känner till, känner eller rent av beundrar. Det är kreativa människor i Stockholm vars vägar korsat mina eller vars musik jag dansat till, vars kläder jag burit eller konst jag inspirerats av. Det kanske inte spelar någon roll men för mig tillför detta en extra hinna av romantik och en gnutta glamour. Jag kan ibland sakna glamouren och det sorglösa och tänker då tillbaka på 90-talet, när jag kom till Stockholm och assisterade en tuff modefotograf med en gigantisk bil. Hon tvingade mig växa upp och visade mig att det är okej att vara stark, att hålla i kameran, att regissera. Fotograferna var stjärnor på den tiden, modevärlden hade inga hämningar och popstjärnorna och modellerna var gudar.
Till och med vi assistenter hade en air av detta fartfyllda, exklusiva även om vi arbetade dygnet runt för låga löner. Vi arbetade som om vi var odödliga. Allt var möjligt och om problemen, de personliga och i världen, var stora redan då var de ännu inte så stora att de kom i vägen för det sorglösa ungdomslivet i innerstaden i en liten svensk huvudstad. Märta Thisner illustrerar att det fanns, kanske ännu finns litegrann av det sorglösa, några timmar på natten. Hon visar att det går att komma nära som fotograf och visa det intima utan att ens nudda vid det brutala fotograferande som annars gör anspråk på skildrandet av det autentiska och nakna, av sex och lust. Kameran smeker och värmer i Drunk in love, inte blottar, blixten till trots. Vi läsare bjuds in till efterfesten, in i lägenheten, in i sovrummet, ner i sängen. Vi deltar, vi är med i bilderna.
Vi skriver till dig från vårt sovrum, och ber dig komma hit efter jobbet. Vi vet att du är trött, var trött med oss. Här
i asken bredvid sängen på pallen som är vårt nattygsbord lägger
du sakerna du har i dina fickor, innan du lägger dig i sängen. Vi vill gärna
att du lägger dig i sängen. Kom lägg dig i sängen.
(Ur Drunk in love, av Tone Schunnesson.)
Bilder ur boken Drunk in Love av Märta Thisner.
Böcker i texten:
Margot Wallard & JH Engström: Foreign Affair (Super Labo, 2011). 14.9 x 21.6 cm. 33 bilder. Bokdesign: JH Engström och Margot Wallard. Begränsad upplaga, 500 exemplar.
Märta Thisner: Drunk in love (Journal, 2019). 21 x 28 cm. Text: Tone Schunnesson. Redigering och design: Gösta Flemming och Märta Thisner. Dokument och typografi: Johan Lindberg.